14 iunie 2010

lumea întoarsă pe dos

LUMEA ÎNTOARSĂ PE DOS - studiu antropologic privind funcţia anormalităţii

Ce veţi găsi aici:

Informaţii detaliate despre personaje, mentalităţi, credinţe, obiceiuri, ritualuri referitoare la diferite forme ale anormalităţii:

- handicapul, însemnul fizic
- integrări corporale miraculoase (mixantropia)
- transfigurarea şi metamorfozarea
- nebunia, maladia isterică, epilepsia
- antropofagia (canibalismul)
- devianţa sexuală
- furtul, cerşetoria, sinuciderea


Fragment din carte:

Zburătorul şi maladia isterică

[…] printre simptomele prezentate de tânără se numără faptul că are vedenii, „îl vede aievea” pe iubitul ei, ceea ce este echivalent cu prezenţa fantasmei. În psihanaliză, aceasta este definită ca fiind un „scenariu imaginar în care subiectul este prezent şi care simbolizează, într-o manieră mai mult sau mai puţin deformată de procesele de apărare, împlinirea unei dorinţe şi, în ultimă instanţă, a unei dorinţe inconştiente” (Laplanche, Jean, Pontalis, J.-B., Vocabularul psihanalizei, Bucureşti, Humanitas, 1994, p.154). Fantasma se prezintă în modalităţi diverse: fantasme conştiente sau vise diurne, fantasme inconştiente, fantasme originare. Funcţia primară a fantasmei ar fi, după Freud, „punerea în scenă a dorinţei, punere în scenă în care interdicţia este prezentă totdeauna în chiar poziţia dorinţei” (idem). Fata care „îl vede aievea” pe iubitul ei trăieşte de fapt o stare prin care reuşeşte să anuleze o interdicţie: „mai pretutindeni se crede că zburătorul se face din dragostea cu piedici dintre doi, - un flăcău şi o fată, dintr-un bărbat ş-o nevastă. Este uneori chiar fata care nu se poate altfel apropia de ibovnicul ei, sau însuşi bărbatul care nu se poate altfel alătura de draga lui” (Pamfile, Tudor, Mitologie românească, All, Bucureşti, 1997, p.216).

Comportamentul tânărului deziluzionat transformat în Zburător reflectă o ipoteză argumentată de Freud în cadrul teoriei sale psihanalitice: în momentul când apare o interdicţie privind obiectul dragostei noastre (interdicţie care poate veni din exterior sau poate să ţină de însăşi voinţa noastră - autointerdicţie), dragostea pe care i-am purtat-o acelei persoane se transformă în ură. […]

Într-adevăr, în credinţele privitoare la Zburător, pasiunea erotică este strâns împletită cu agresivitatea, astfel încât putem constata că traumele fizice şi psihice la care este supusă tânăra fată sunt mai degrabă expresia urii decât a dragostei […].


Pentru comenzi, scrieţi la: lucianeagoe@yahoo.com


"Este singura lucrare din literatura românească de specialitate dedicată reprezentărilor mitice ale anormalităţii fizice, psihice, comportamentale. [...] Maniera integratoare de abordare a reprezentărilor anormalităţii face posibilă înţelegerea profundă a rolului şi sensului acestora, demonstrând originalitatea şi rigurozitatea demersului ştiinţific al autoarei." (Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu